Mitä on työnohjaus?

Työnohjaus on oman työn, toimintatapojen sekä tavoitteiden tutkimista, arvioimista ja kehittämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksessa on mahdollisuus tarkastella omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan sekä kasvaa omassa ammatissaan. Työnohjauksessa on mahdollisuus peilata omia ajatuksiaan, tunteitaan ja työn herättämiä kysymyksiä ulkopuolisen puolueettoman ihmisen kanssa. Työnohjaus voi olla yksilö-, pari- tai ryhmätyönohjausta, ja se voidaan räätälöidä työntekijän ja työyhteisön tarpeita vastaavaksi.

Työnohjaus saattaa muistuttaa terapiaa, sillä työnohjauksessa luodaan samantyyppinen luottamuksellinen asiantuntija-asiakassuhde, mutta terapiaa se ei kuitenkaan ole. Työnohjaus ei sovellu traumojen tai kriisien käsittelemiseen vaan ainoastaan työn, työtapojen ja ammatti-identiteetin kehittämiseen. Mikäli henkilöllä on selkeästi mielenterveyteen liittyviä haasteita tai menneisyyteen liittyviä traumoja, on silloin paras hakeutua terapiaan, ei työnohjaukseen.

Lyhyesti sanottuna työnohjaus:

A. Edistää jaksamista

B. Auttaa ohjattavaa tunnistamaan omat vahvuudet ja heikkoudet

C. Opettaa ajan- ja kiireenhallintataitoja

D. Opettaa suhteellisuudentajua

E. Kirkastaa omia asenteita työtä kohtaan

F. Auttaa näkemään työssä itselle sokeat kohdat

G. Tarjoaa säännöllisen tavan pysähtyä tarkastelemaan omaa työtä

H. Ei ole terapiaa

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Suosittelemme työnohjausta jokaiselle yrittäjälle oman työhyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan työnohjausta, voit olla meihin yhteydessä niin autamme löytämään sinulle sopivan työnohjaajan. Meidän kauttamme maatalousyrittäjän on myös mahdollista hakea Melan ostopalvelusitoumusta työnohjauksen kulujen kattamiseen. Ostopalvelusitoumus on 500 euron arvoinen ja tällöin itsellesi jää maksettavaksi ainoastaan arvonlisävero, jonka voit vähentää verotuksessa.

Työnohjaajia, joita voimme suositella ja joilla on kokemusta mm. maatalousyrittäjistä (vastaanottopaikkakunta):

       Pirjo Latvanen, www.psykologipirjolatvanen.fi (Akaa ja Tampere)

Terhi Viskari, www.omaote.fi  (Tampere ja Orivesi)

Elina Jaakkola, www.lanterra.fi  (Sastamala)

       Maria Laine, www.hiioppi.fi (Hämeenlinna, myös kotikäynnit    mahdollisia)

Anneli Moisio, 041 546 7336,  (Kankaanpää)

Marita Peltola, www.arkiunelma.fi  (Lempäälä)

Marianne Takala www.voimaannu.fi  (Seinäjoki)

Työnohjaajia voi myös etsiä paikkakunnan perusteella esimerkiksi Suomen Työnohjaajat ry:n sivuilta:

www.suomentyonohjaajat.fi